21 d’abril del 2012

CCOO-PV exigeix a la Generalitat que garantisca una RTVV totalment pública i que mantinga els llocs de treball

El projecte de llei aprovat pel govern de Mariano Rajoy en l'últim Consell de Ministres per a permetre la privatització de les radiotelevisions autonòmiques és un nou atac al sector públic que posa en perill al País Valencià la continuitat d'un servei públic fonamental per a la defensa i la promoció de la llengua pròpia.
Radiotelevisió Valenciana va nàixer gràcies a una llei consensuada en les Corts amb l’objectiu prioritari de recuperar el valencià, i garantir el dret dels valencians a ser informats en esta llengua. A més, l’objectiu de la creació de RTVV en el seu naixement era el de "superar la desigualtat entre les dues llengües oficials de la Comunitat".

Amb la posada en funcionament de Canal 9 i Canal 9 Ràdio –l’actual Ràdio 9- a l’octubre de 1989 s’aconseguia l’objectiu de tindre una televisió que podia garantir fins a un 33 per cent de la programació total que rebien els valencians en la llengua pròpia, ja que en aquell moment només existien dos canals públics de TVE i encara no havien entrat en funcionament les televisions privades. També s’aconseguia sumar una nova oferta radiofònica en valencià a la que en eixe moment només oferia Ràdio 4 de Ràdio Nacional de España –tancada el 1991- dins d’un espectre molt més reduït que l’actual.
L’evolució de la tecnologia al llarg dels últims 22 anys i la progressiva incorporació d’empreses privades en el sector televisiu, que es va multiplicar amb l’arribada de la TDT i les plataformes de televisió de pagament, han reduït el percentatge de programació televisiva en valencià per davall del 8% i quasi la totalitat l’ofereixen els tres canals de RTVV.


És per això que Canal 9 i Ràdio 9 són més necessàries que mai per a la societat valenciana, per a garantir la promoció de la seua llengua i cultura, donar informació de proximitat i garantir la cohesió territorial i la preservació del patrimoni audiovisual de la nostra terra. Però també per a servir de motor el sector audiovisual valencià, el qual pot dinamitzar l'economia i crear industria innovadora i de gran valor afegit.

Per a dur-ho a terme, CCOO considera imprescindible que el Govern Valencià mantinga el caràcter i la gestió públics de RTVV i que fomente la producció pròpia per a mantindre els actual llocs de treball. La situació econòmica de RTVV i el deute que ha acumultat no és en cap cas responsabilitat dels treballadors i s'ha d'imputar únicament a la mala gestió dels seus dirigents i al saqueig que alguns d'ells han protagonitzat segons les investigacions judicials, que han portat a la imputació de Pedro García en el cas Gürtel.

La privatització de la radiotelevisió pública valenciana no corregirà els problemes econòmics de RTVV, ja que els models de gestió privada existents fins ara no han rebaixat els costos per als ciutadans, i només han provocat una precarització de les condicions laborals i una derivació de beneficis cap als empresaris que es fan càrrec de la concessió. A més cap empresa privada assumiria el deute de RTVV, que amb qualsevol model de gestió haurà de correr a càrrec de la Generalitat.

CCOO-PV aposta per una RTVV totalment pública, ben gestionada, que complisca els seus principis fundacionals de foment de la llengua i la cultura dels valencians, i que incremente la pluralitat per a incrementar la seua acceptació en la societat valenciana.

Li reclamem, per tant, al president de la Generalitat, Alberto Fabra, que rebuge la possibilitat de privatitzar RTVV i que treballe per un model de consens i amb vocació de futur, que es gestione de forma austera i busqué servir al conjunt de la ciutadania valenciana i no a interesos privats. També li demanem que frene l'ERO que amenaça el futur de centenars de treballadors i escolte els seus representants per a buscar mesures de viabilitat per a Canal 9 i Ràdio 9, dos mitjans públics de tots els valencians.