6 de març del 2009

És 6 de març i Pedro Garcia continua sent director de RTVV per a vergonya dels seus treballadors

CCOO demana la dimissió dels màxims responsables de RTVV, Canal 9 i Ràdio Nou per la manipulació i censura sobre el cas Gürtel

Les últimes actuacions judicials del cas Gürtel, amb la investigació del President de la Generalitat, el número 2 del PP valencià i l’ex-vicepresident del Consell, entre d’altres, són d’una trascendència inqüestionable i, per tant, un fet periodístic de primera magnitud. Així s’ha reflectit en tots els mitjans de comunicació, llevat de Televisió Valenciana i Ràdio Nou, on s’ha intentat ocultar i minimitzar la notícia o censurar-la directament en alguns dels informatius.

La investigació judicial del president de la Generalitat -independentment d’on desemboque- no pot quedar fora de les portades i els titulars dels informatius de Ràdio Nou, Canal 9, Punt 2 i 24/9. Aquestos fets no poden apareixer en mig d’un informatiu –la notícia número deu- en mig d’una informació sobre Iberdrola i un avanç de la gira de Michael Jackson.

L’edició de les nou de la nit del Noticies 9 d’ahir va obrir amb el temporal de neu a la Comunitat valenciana i tot Espanya, continuà amb un incendi tòxic a Oviedo, la baixada de l’Ibex, la retallada de tipus d’interès , un reportatge sobre la renegociació d’hipoteques, sorteig de VPO, el baròmetre del CIS sobre les preocupacions dels espanyols, els nous plans de Mercadona i els resultats d’Iberdrola.

Posteriorment va arribar el cas Gürtel, amb un text on no s’explicava el fons de la qüestió i es destacava que era un assumpte “menor”. S’afegia la resposta del Partit Popular, i cap reacció de la resta de la representació parlamentària valenciana.

Als butlletins de la Ràdio esta informació no va existir i només es va fer una breu referència en mig dels informatius d’una hora.

Tot això no pot fer-se amb criteris professionals i periodístics. Quins criteris s’han seguit per a fer ho? A qui s’ha obeït per a fer-ho?

El que va passar ahir a Canal 9 i Ràdio Nou no hauria de passar en democràcia, independentment que ens agrade més o menys una actuació policial i judicial.

Aquestes decisions, pròpies de censors i no de responsables de mitjans democràtics, són atribuïbles única i exclusivament als directius de RTVV, i la gran majoria dels treballadors d’aquesta empresa sentim vergonya per la forma en que s’ha donat la notícia. La falta d’informació i transparència perjudica encara més la credibilitat de la ràdio i la televisió públiques –si encara ens en queda- i pot tindre conseqüències negatives per al futur de la nostra empresa i els seus treballadors, ja que la falta de pluralitat juga en la nostra contra.

Per tot això demanem la dimissió o la destitució immediata de Pedro García, de Lola Johnson, directora de Televisió Valenciana, de Javier Gomar, director de Ràdio 9, i dels màxims responsables d’informatius de la ràdio i la televisió públiques.

Parafrasejant un important líder polític, és divendres, 6 de març i continuen ocupant el seu càrrec. Cada dia que continuen ocupant-lo augmentaran la vergonya dels seus treballadors i de la societat democràtica valenciana.