24 de novembre del 2011

Qualsevol modificació legal sobre rtvv ha de garantir el seu caràcter públic, de servei a la societat i foment del valencià, la seua viabilitat econòmica i el futur laboral dels treballadors

Jordi Vicent - El País

El director general, Jose López Jaraba, ha anunciat als diputats de les Corts un inminent avantprojecte de llei sobre RTVV que substituiria la Llei de Creació. Un anunci que, per la seua trascendencia, hauria d'haver fet un membre del Consell i no el gestor d'una empresa pública, però, una vegada més la confusió entre el govern valencià i la direcció de la nostra empresa s'ha posat de manifest.

Membres de ccoo en la comissió de
control de rtvv de les corts 


L'anunci s'ha fet en una compareixença en la comissió de control de RTVV en que novament s'ha a aportar cap informació sobre el futur laboral dels treballadors, sobre l'organigrama directiu -que encara és secret- ni sobre l'nforme de Price Waterhouse Coopers que li va costar 188.000 € als ciutadans valencians, i del que no s'informa ni a les Corts, ni al Consell d'Administració, ni als representants dels treballadors.


Els treballadors exigim que López Jaraba i la seua direcció no juguen més amb el nostre futur laboral, perquè és jugar amb les nostres vides.

Una ràdio televisió valenciana pública, en valencià, de qualitat i plural és ara més necessària que mai per a la societat valenciana. El mateix López Jaraba ha reconegut que ara, amb la TDT i els paquets temàtics, tenim fins a 70 canals de televisió i al nostre territori només Canal 9, Canal 9/2 i 9/24 ofereixen producció en valencià. Hi ha hores del dia en que és més fàcil veure televisió en anglés, que en la nostra llengua. Jaraba ha revelat que els programes i sèries en valencià que emeten els nostres canals estan convertint-se en els únics espais que superen el 10 per cent d'audiència. Mentrestant, les tertúlies i debats en castellà que enriqueixen a periodistes i pseudoperiodistes d'Intereconomia i altres mitjans afins, afonen la nostra audiència per davall de l'1%.

RTVV és, com hem dit, més necessària que mai i el seu finançament públic un servei fonamental per a potenciar la llengua pròpia dels valencians, com demana l'Estatut d'Autonomia.

És per eixe camí pel que ha de passar la nova llei de RTVV i no per falsos criteris economicistes que obeisquen a interesos privats.

Des de CCOO reclamem també que esta llei no servisca d'excusa per a traslladar als treballadors les responsabilitats de la mala gestió duta a terme pels successius directius nomenats pel govern del PP, com ara Pedro García i Vicente Sanz, investigats per la justícia per gravíssims delictes, o el mateix López Jaraba. Els treballadors volem ser escoltats en este procés perquè sabem que podem oferir a la societat valenciana un producte de qualitat i plural que fins ara els han negat els nostres directius.

EL CAS SANZ ÉS ARA EL CAS JARABA

La Comissió de Control de RTVV ha tractat també la falta de resposta del director general de RTVV davant les denúncies d'assetjament sexual de tres companyes contra Vicente Sanz. La nefasta i vergonyosa actuació de Jaraba en este cas ha permés que l'ex-secretari general s'haja jubilat cobrant una indemnització de 36.000 euros de RTVV i sense cap sanció laboral.

Per a perplexitat de tots els presents, Jaraba ha sigut incapaç d'articular una explicació míninimament coherent i creïble sobre la seua actuació entre el dia 12 de febrer de 2010, quan ell i la consellera Lola Johnson van veure un vídeo enregistrat per les treballadores sobre el que passava en el despatx de Sanz, i el dia 23, quan es va publicar en premsa la denúncia de les companyes. No n'hi ha explicació perquè és impossible explicar per què Vicente Sanz no va ser expedientat i destituït i per què va tindre lliure accés al seu despatx i al seu ordinador durant dues setmanes, cosa que li permetia esborrar possibles proves.

Ni el PP ha tingut capacitat ni coratge de defensar el comportament del director general respecte a Sanz amb un mínim de convicció.

Només per la seu actuació en este cas, si li queda un mínim de dignitat, Jaraba hauria de dimitir.