13 de febrer del 2008

La Inspecció de Treball sanciona RTVV per frau en la contractació

Dona la raó a CCOO sobre l’abús de la contractació temporal i l’incompliment de la reforma laboral

La Inspecció de Treball ha emés acta d’infracció greu contra Televisió Valenciana i Ràdio 9 per incomplir la legislació en la contractació laboral. Tal com va denunciar en el seu dia CCOO, la Inspecció de Treball ha constatat que el grup RTVV incompleix la llei de la reforma laboral (15 de juny de 2006) que obliga a fer fixos a desenes de treballadors temporals de RTVV i manté un percentatge de temporalitat excessiu en la plantilla a través de pràctiques contractuals fraudulentes.

L’objectiu de la llei és estabilitzar els treballadors en precari que haurien complit, amb dos o més contractes, un mínim de 24 mesos de treball en un periode de 30 mesos, des del moment de l’entrada en vigor de la llei. En el cas de RTVV, a més a més, l’aplicació de la reforma pot fer aflorar llocs de treball estructurals que l’empresa hauria de reconèixer en les plantilles oficials.

L’acta d’infracció considera demostrat que l’empresa ha incorregut en un abús del dret i en un frau de llei per a mantindre en precari més del 50 per cent de la plantilla, quan eixes relacions laborals són permanents o estructurals en la majoria dels casos i, per tant, haurien de cobrir-se amb treballadors fixos. Tots sabem que la direcció general de RTVV ha instaurat un model de relacions laborals basat en la precarietat contractual, la rotació i la inestabilitat dels treballadors per a facilitar la instrumentalització política del mitjà de comunicació públic de tots els valencians i practicar una gestió clientelar en molts casos. L’exemple màxim de caciquisme laboral són les 1.500 contractacions ¡verbals! que s’han fet durant 2007.

Com a conseqüència de la denúncia de CCOO i a instàncies de la Inspecció, la direcció de RTVV va reconèixer al setembre de l’any passat el caràcter d’indefinits a més de 90 treballadors que mantenia en precari i que compilen els criteris objectius de la reforma. Simultàneament, la direcció general ha decidit ignorar que nombrosos treballadors també compleixen hui els requisits de la reforma, mantenint la seua situació precària i a d’altres, simplement els ha despatxat, la qual cosa ha traslladat els problemes laborals als Tribunals.

Amb el pas del temps, el nombre de treballadors temporals que compleixen els criteris de la reforma anirà creixent de manera inevitable. A hores d’ara, la direcció general pretén continuar ignorant la llei i mantenint, fins a on siga possible, la precarietat laboral de bona part dels treballadors d’aquesta empresa i continuar amb el frau en la contractació.

A pesar de la sanció econòmica imposada a l’empresa, la Inspecció de Treball manté que no pot actuar d’ofici perquè es reconega l’estabilitat dels treballadors afectats per la reforma. Segons la resolució oficial, els companys que es trobeu en eixa situació haurieu d’acudir a un Jutjat Social per a que us reconeguen els vostres drets. Ho podeu fer ara mateix o en cas que l’empresa tractara de rescindir-vos el contracte. La secció sindical de CCOO-RTVV es posa a la vostra disposició per a que us reconeguen els drets que l’empresa està negant-vos. Es podeu posar en contacte amb nosaltres al despatx de la secció a TVV, al telèfon 963183454, al correu ccoo@rtvv.es o a través de qualsevol dels nostres representants sindicals per a plantejar-se la via judicial o la via de la protesta laboral. La resolució de la inspecció de treball ha posat de manifest un fet que CCOO ha denunciat reiteradament: la contractació fraudulenta en RTVV i que té com a màxim responsable el director general, Pedro García. És un insult que el mateix Pedro García, vaja arreplegant premis per les cobertures de la visita del Papa o la Copa del America, quan ha propiciat el comiat de molts dels treballadors que feren el treball.

Des de CCOO reclamem que es pose fi a l’abús de la contractació temporal i que s’aprove una plantilla real que reconega l’estabilitat als treballadors que porten anys treballant en precari per a traure endavant la producció de les nostres empreses.