1 de març del 2010

Un retard sense precedents

Els representants de CGT i CC.OO a RTVV ens hem adressat al departament econòmic per demanar explicacions pel retard en el pagament de la nòmina de febrer. El resum és que es deu a un problema organitzatiu de la Generalitat i que cobrarem al llarg del dia de hui. Exigim al Senyor López Jaraba que explique als treballadors els motius del retard i, si cal, que demane disculpes per les molèsties.


378 dies després, no cobrem els endarreriments compromesos


Tots els treballadors hauríem d’estar molt preocupats, perquè RTVV és una empresa a la deriva. Durant quinze anys hem estat en mans d’un despota i, ara s’ha destapat, d’un pervertit, de qui les preocupacions principals no eren millorar la productivitat de l’empresa, el paper social de la RTVV o la millora de la vida laboral o professional dels seus treballadors. Els fets d’aquesta setmana descriuen molt a les clares quines eren les seues prioritats.


Si hi ha una cosa clara és que Sanz ha tingut una obsessió malaltissa per perpetuar-se al poder. Per fer això ha manipulat a la seua conveniència les relacions laborals d’aquesta casa. Per eixemple creà un sindicat groc, la USO, que ha acabat convertint-se en el sindicat majoritari, l’objectiu del qual ha sigut dividir els treballadors i facilitar les pràctiques laborals de Sanz.

Vicente Sanz i la USO per un costat, i la Ival i UGT, per l’altre, signaren un conveni regressiu per als treballadors que ha estat aplicat, durant el periode de no publicació, en les qüestions que a l’empresa li han interessat i no en el que interessa els treballadors. Una vegada més tots ells ens han tornat a enganyar. En la nòmina de febrer encara no hem percebut els els endarrerimensts que ens havien anunciat, corresponents als anys 2008 i 2009.

La publicació en el D.O.C.V. del VIII Conveni Col·lectiu, amb 378 dies de retard, no ha fet que l'empresa, es pose al corrent amb els seus treballadors, com és el normal en esta situació. La UGT va anunciar el 12 de novembre que cobrariem a la nòmina de desembre. No va ser en desembre; tampoc va ser en gener. Sembla que pel a febrer tampoc serà, malgrat les informacions que, la UGT i la Ival, tant desvanits com estaven, publicaren com a gran triomf sindical.

En qualsevol cas, tornem a recordar-vos que aquest deute no venç precisament per que CC.OO. i C.G.T. varem denunciar el seu impagament a temps abans de que finalitzara el termini de l’any que fixa la llei.

Un parèntesi: encara que no s'hagen pagat, els endarreriments haurien de ser inclosos en les liquidacions de la Seguretat Social corresponents al mes de febrer, si l’empresa no vol pagar amb recàrrec les liquidacions.

Des de CCOO i CGT, volem recordar a l'empresa i als sindicats signants, que una vegada publicat el conveni és quan es convertix en norma i comença a ser vinculant. Ha passat més d’un any aplicant-se una norma que no estava publicada i sols en allò que interessava Sanz. Un fiasco que descriu, també, com van les coses per als treballadors.

El VIII Conveni Col·lectiu a més d'un greu retall en els drets dels treballadors i treballadores sobretot en el capítol d'horaris, obri perillosament la porta en la mobilitat funcional, en la polivalència i en la creació de noves categories. I aquestes eren algunes de les obsessions de Sanz, qui va aconseguir aquestes ferramentes al conveni per a poder aplicar més còmodament una política de personal basada en la corrupció, l’arbitrarietat i l’autoritarisme. Veurem on ens porten els acords que es prenguen en estos punts durant els pròxims mesos. Molt ens temem que ens portaran a situacions clarament lesives per als treballadors i treballadores, perquè l'empresa tant en el VI, com en el VII conveni col·lectiu ja va intentar col·locar-los, encara que aleshores no ho va aconseguir.

No podem oblidar el capítol econòmic, on a més de la congelació dels plusos a ¡preus de 2007! i la reducció de les dietes durant els anys 2008 i 2009, ens trobem, que al traslladar els acords de l'article 40 a les taules salarials del 2008 es produïx un desfasament de quasi un 50% en la quantia del concepte” 0,5% de la massa salarial” a repartir de forma lineal a tots els treballadors i treballadores. La quantitat de 116€ és incorrecta. Esta quantitat, que en els anys següents passarà a forma part del complement específic, comença ja truncada per la cabuderia de l'empresa i el vistiplau dels sindicats firmants USO, IV i UGT.

CCOO i CGT intentaran per la via judicial corregir en la mesura que siga possible esta situació que ens deixa per davall dels acords econòmics Generalitat/Sindicats.