5 de novembre del 2009

Dia Internacional en defensa dels drets dels professionals dels mitjans de comunicació

‘La nostra precarietat es la teua desinformació’

Hui, dijous 5 de novembre, 600.000 professionals de la informació de 116 països ens mobilitzem, convocats per la Federació Internacional de Periodistes (FIP-IFJ), a la qual pertany el Sector de Mitjans de Comunicació de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO, per defensar els llocs de treball en els mitjans de comunicació i el dret dels ciutadans a rebre una informació plural i de qualitat amb el lema ‘La Nostra precarietat és la teua desinformació’.

Una situació a la qual s’afegeix la crisi econòmica que ha agreujat considerablement la precarització de las condiciones laborals dels professionals dels mitjans de comunicació. Expedients de regulació d’ocupació, acomiadaments col·lectius i tancaments d’empreses per mala gestió, juntament amb la paralització de negociacions col·lectives o retallades de drets laborals –com la que patim a RTVV-, o l’amortització de llocs de treball amb baixes incentivades i prejubilacions són coses massa quotidianes. Tot això ens obligar a mobilitzar-nos per denunciar la situació i promoure mesures que eviten un deteriorament irreversible en la viabilitat dels mitjans i una millora de la seua qualitat informativa.

Multimedia i manipulació

La crisi econòmica coincideix en el temps amb la necessitat d’adaptació del sector a l’era digital, tant en la televisió, com en la ràdio i la premsa. Les empreses ho aprofiten per a qüestionar drets laborals i professionals, i també el manteniment de l’actual nivell d’ocupació. Plantegen noves formes de pseudo-periodisme com el periodista multimedia, amb que pretenen crear una figura capaç de fer productes informatius per a tots els suports amb el menor cost possible.

Esta adaptació es planteja com una possibilitat de reducció de costos a canvi de posar en perill principis irrenunciables com la veracitat i el contrast de fonts informatives.

Denunciem també la pràctica habitual de partits polítics, institucions i organismes oficials de fer declaracions davant dels mitjans sense permetre preguntes dels informadors. Aquest procediment deteriora el procés informatiu i retalla la llibertat d’expressió i informació.

La informació és un àmbit crucial i estructural en una societat democràtica i no pot continuar sotmesa a una permanent precarietat laboral i desconsideració professional –com la que patim en les nostres empreses-. Els treballadors dels mitjans de comunicació hem d’intervindre per evitar-ho des de la fermesa, la responsabilitat i el rigor que hem acreditat.

ACTUA!

La Federació Internacional de Periodistes, organització a la qual pertany el sector de mitjans de comunicació de CCOO, convoca aquest dia de lluita en defensa dels drets i l’ocupació dels treballadors dels mitjans de comunicació per a demanar mesures que garantisquen els llocs de treball, la qualitat i la pluralitat imprescindibles.

- Paralització dels processos de regulació d’ocupació que estan duguent-se a terme sense acord entre la direcció i la representació dels treballadors en les empreses.
- Intervenció d’ofici la Inspecció de Treball, l’Agència Tributària i la Tresoreria General de l’INS en aquelles situacions d’irregularitat que deriven en situacions de precarietat i condicionen la viabilitat de les empreses (A RTVV en tenim molts exemples: Incompliment de la legislació en matèria d’estabilitat laboral, salaris inferiors a les funcions professionals dels periodistes i altres categories professionals, utilització abusiva de becaris per a cobrir llocs de treball estructurals…)
- Que la nova Llei General Audiovisual garantisca un model de ràdio, televisió y agències de comunicació que siguen autèntics serveis públics amb continguts de qualitat, on es garantisquen els drets laborals dels seus treballadors.
- El dret de tots els informadors de fer preguntes en les convocatòries dels agents socials, polítics i econòmics i de no renunciar a la nostra obligació d’obtindre informació per a no convertir-nos en corretges de transmissió dels poders públics.

FSC-CCOO no permetrà que els treballadors, que ja pateixen la precarietat del sector, hagen de pagar per la mala gestió empresarial –o per les vinculacions amb trames de corrupció com en el cas de las Direcció de RTVV- que ha portat el sector de mitjans de comunicació a una situació que no pot solucionar-se amb comiats i retallades de drets. També reivindicarem permanentment qualitat i pluralitat informativa, un dret constitucional de tots els espanyols.